Πως να χρησιμοποιήσω το Softaculous; (Εγκατάσταση - Αναβάθμιση - Απεγκατάσταση) Εκτύπωση

  • 1

Σε κάθε πακέτο φιλοξενίας είναι εγκατεστημένο το Softaculous, ένα εργαλείο που σας βοηθά να εγκαταστήσετε/ αναβαθμίσετε/ απεγκαταστήσετε/ διαχειριστείτε την διαδικτυακή εφαρμογή που επιθυμείτε από μία συλλογή 250+ προγραμμάτων που περιλαμβάνει Blogs, Protals, CMSes, E-Shops, Forums, Wiki, Project Managers, Site Builders και πολλά ακόμη.

Με το Softaculous  μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή στον λογαριασμό φιλοξενίας σας με μερικά μόνο clicks, χρησιμοποιώντας τον οδηγό εγκατάστασης.
Μια πλήρη λίστα με τις εφαρμογές βρίσκεται στο παρακάτω link http://www.softaculous.com/softaculous/apps.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δείξουμε πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το Softaculous.


Εγκατάσταση

Αρχικά κάνουμε login στο CPanel χρησιμοποιώντας το site http://yourdomain.gr/cpanel (όπου βλέπετε το domain yourdomain.gr θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με το δικό σας domain). Χρησιμοποιούμε το username και password
που μας έχει αποσταλεί για τον συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας.
Μόλις φορτώσει η κεντρική σελίδα του CPanel κάνουμε scroll προς τα κάτω μέχρι να βρούμε την καρτέλα Software and Services. Αφού βρούμε την καρτέλα κάνουμε click στο εικονίδιο του Softaculous, για να το ανοίξουμε και να μπούμε στην αρχική σελίδα του Softaculous.
Ένας ακόμα τρόπος να χρησιμοποιήσουμε το Softaculous είναι να κάνουμε scroll προς τα κάτω για να βρούμε την καρτέλα Softaculous Apps Installer και να κάνουμε click κατευθείαν στην εφαρμογή που θέλουμε να εγκαταστήσουμε ή στην κατηγορία που ανήκει η εφαρμογή αυτή.

Οι δυο καρτέλες που αναφέρονται παραπάνω φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

sof1


Αν μπούμε στην αρχική του Softaculous θα δούμε την παρακάτω εικόνα. Στο κέντρο βλέπουμε τις κορυφαίες εφαρμογές, ενώ αριστερά βλέπουμε τις κατηγορίες των εφαρμογών.

sof2

Αν κάνουμε click σε κάποια κατηγορία (είτε από την καρτέλα του cpanel, είτε μέσα από το Softaculous) θα δούμε την παρακάτω εικόνα. Στα αριστερά θα δούμε να έχει ανοίξει μια λίστα με τις εφαρμογές της κατηγορίας, ενώ στο κέντρο θα δούμε την ίδια λίστα αλλά με κάποιες παραπάνω πληροφορίες για κάθε εφαρμογή.

sof3

Αν κάνουμε click σε κάποια εφαρμογή (είτε από την καρτέλα του cpanel, είτε μέσα από το Softaculous) θα δούμε την παρακάτω εικόνα.

sof4


Για την εγκατάσταση του Wordpress κάντε click στο παρακάτω link:
https://clients.myip.gr/knowledgebase/2/Pos-tha-ftiaxo-ena-blog.html


Αναβάθμιση

Σε περίπτωση που έχουμε εγκαταστήσει παλιότερα μια εφαρμογή και υπάρχουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις στην καρτέλα Softaculous Apps Installer θα εμφανίζεται το παρακάτω μήνυμα.

up1


Κάνοντας click στο μήνυμα θα εμφανιστούν οι εφαρμογές για τις οποίες υπάρχουν αναβαθμίσεις. Στην περίπτωσή μας θα αναβαθμίσουμε ένα Drupal.
Κάνουμε click στο εικονίδιο της αναβάθμισης.

up2


Κάνουμε click στο upgrade.

up3


Και μόλις ολοκληρωθεί η αναβάθμιση θα μας βγάλει ένα μήνυμα στο οποίο θα μας λέει τι πρέπει να κάνουμε, αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω (αυτό το μήνυμα είναι διαφορετικό για κάθε εφαρμογή, ενώ σε κάποιες εφαρμογές δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα).

up4


Απεγκατάσταση

Αν τώρα θέλουμε να απεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή, αφού μπούμε στην αρχική σελίδα του Softaculous κάνουμε click στο εικονίδιο All Installations το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιά όπως φαίνεται στην εικόνα.
 
rem1


Αφού κάνουμε click ανοίγει μια λίστα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές, όπως φαίνεται παρακάτω.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα απεγκαταστήσουμε το Wordpress που βρίσκεται στον φάκελο /Wordpress. Κάνουμε click στο εικονίδιο του Remove όπως βλέπουμε.

rem2


Στην συνέχεια εμφανίζεται μια φόρμα στην οποία επιλέγουμε τι θα διαγραφεί. Καλό είναι να τα διαγράψουμε όλα έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε το site με σκουπίδια. Αφού επιλέξουμε τι θα διαγραφεί κάνουμε click στο Remove Installation.

rem3


Και η απεγκατάσταση ολοκληρώθηκε.

rem4

Ήταν χρήσιμη αυτήν την απάντηση;

« Πίσω